Η απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα ή αλλιώς πνιγμονή είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να είμαστε μάρτυρες.
Συνήθως αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν στα εστιατόρια και ο άνθρωπος που θα κληθούμε να βοηθήσουμε είναι δικός μας άνθρωπος. Είναι αυτή η περίπτωση όπως και της καρδιακής ανακοπής, που αν ο διπλανός μας δεν είναι εκπαιδευμένος, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Η πνιγμονή χωρίζεται σε ελαφριάς μορφής απόφραξης και σοβαρής.
Όταν κάποιος μπροστά μας, βήχει έντονα γιατί κάτι τον ενοχλεί, δεν χρειάζεται να τον ακουμπήσουμε και πολύ περισσότερο να τον χτυπήσουμε δυνατά στην πλάτη γιατί θα χειροτερεύσουμε μάλλον την κατάστασή του. Αφού βήχει, ο αέρας μπορεί να βγει και να μπει στους πνεύμονες.. Αναπνέει!
Ρωτήστε τον: «Πνίγεσαι;» Αν βήχει, προσπαθεί να μιλήσει ή μιλάει, τότε απλά ενθαρρύνεται τον άνθρωπο να βήξει.
Αν όμως έχει τις αισθήσεις του αλλά δεν βήχει, έχει αλλάξει χρώμα, προσπαθεί να αναπνεύσει, φαίνεται κουρασμένος τότε σημαίνει ότι πάσχει από σοβαρή απόφραξη. Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Δώστε 5 χτυπήματα στο κέντρο, ανάμεσα από τις ωμοπλάτες και αν δεν βγει το ξένο σώμα, τοποθετείστε το σώμα σας πίσω από το δικό του και δώστε 5 κοιλιακές πιέσεις. Συνεχίστε να κάνετε εναλλάξ τους χειρισμούς αυτούς, μέχρι να βγει το ξένο σώμα ή χάσει τις αισθήσεις του.
Αν καταρρεύσει, αφήστε τον με προσοχή στο πάτωμα και ελέγξτε αν αναπνέει. Αν όχι ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ αν είστε εκπαιδευμένος ή θωρακικές συμπιέσεις αν δεν είστε. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους πρέπει να καλέσει το ΕΚΑΒ όσο εσείς δίνετε πρώτες βοήθειες.
Είτε βγει το ξένο σώμα με τις κοιλιακές πιέσεις και αρχίζει να μιλάει είτε καταρρεύσει και ξεκινήσετε ΚΑΡΠΑ, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να μεταβεί στα επείγοντα για επιπλέον εξέταση. Οι πρώτες βοήθειες δεν είναι θεραπεία!
Πνιγμονή στα παιδιά και βρέφη
Στα παιδιά από 1-8 ετών η αντιμετώπιση είναι παρόμοια με του ενήλικα. Η μόνη διαφορά είναι οτι κατεβαίνουμε στο ύψος του παιδιού.
Στα βρέφη ξεκινήστε με 5 χτυπήματα στο κέντρο της ωμοπλάτης και 5 θωρακικές πιέσεις.
Συνεχίστε να το κάνετε για 2 λεπτά.
Αν δεν έχει αποτέλεσμα, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.
Η κλήση στο ΕΚΑΒ είναι ύψιστης σημασίας. Συστήνεται να γίνεται από ένα δεύτερο άτομο που βρίσκεται στον χώρο ενώ κάποιος άλλος παρέχει τις πρώτες βοήθειες.
ΜΗΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΑΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟ ΜΩΡΟ!!! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παράλυσης και Τραυματικής εγκεφαλικής κάκωσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Λίγα λόγια για τις εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης της πνιγμονής που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:
Tα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο εμπόριο κάποιες συσκευές που βοηθούν να αφαιρείς το ξένο σώμα. Σύμφωνα με την ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) αλλά και τοERC ( European Resuscitation Council) δεν προτείνονται προς το παρόν καθώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν αποφασιστεί ή όχι η χρησιμότητά τους.
Το ίδιο ισχύει και για τις οδηγίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο και δυστυχώς τις ακούμε και σε εκπαιδεύσεις πρώτων βοηθειών, πως αν είσαι μόνος μπορείς να πιέσεις την κοιλιακή σου χώρα σε ένα τραπέζι ή καρέκλα. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί σωτήριο και για αυτό δεν έχει ενταχθεί ούτε αυτό στις τελευταίες οδηγίες του ERC (Guidelines 2021).
Η εταιρεία μας LEARN TO HELP (www.learn2help.gr) διοργανώνει τακτικά σεμινάρια βασικής υποστήριξης ζωής για ενήλικες παιδιά και βρέφη, με πιστοποίηση από το ERC.
Για περισσότερες πληροφορίες: info@learn2help.gr