Τι μπορεί να συμβεί μετά από ένα συμβάν “παρ’ολίγον” Πνιγμού;

Ο πνιγμός αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς,

Κάθε έτος περίπου 236.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο υδάτινο περιβάλλον συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσές είναι άτομα άνω των 60 ετών (80%) .

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού (25η Ιουλίου),  παίρνουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για μια κατάσταση που πολλοί δεν γνωρίζουν,  τι δηλαδή θα μπορούσε να συμβεί μετά από ένα περιστατικό «παρ’ολίγον πνιγμού».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει αυτήν την κατάσταση υπό την γενικότερη ορολογία «πνιγμός», δίνοντας έμφαση στη πρόληψη.

  • Σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό!
  • Μπορεί να συμβεί όταν μικρή ποσότητα εισπνεόμενου νερού δρα ως ερεθιστικός παράγοντας, προκαλώντας φλεγμονή και διαρροή υγρού στους πνεύμονες
  • Ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει (ακόμη και 24-72 ώρες μετά) οδεύοντας ακόμα περισσότερο υγρό στους πνεύμονες,  προκαλώντας πνευμονικό οίδημα
  • Βήχας που επιμένει είναι κύρια ένδειξη
  • Ειδικά αν συνυπάρχουν σημάδια έντονης κόπωσης και δυσχέρεια στην αναπνοή, ακόμη κι αν έχουν περάσει ώρες μετά το περιστατικό, ο ασθενής πρέπει άμεσα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο!

Ο «τύπος» του υγρού που έχει εισροφηθεί ενέχει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του ασθενούς. Ο πνιγμός στο «γλυκό» νερό είναι πιο σύντομη διαδικασία, βαρύτερη κατάσταση, δυσκολότερα αντιμετωπίσιμη.

  • Το «γλυκό» νερό αντίθετα από το θαλασσινό αποτελεί υποτονικό διάλυμα (μικρότερη πυκνότητα αλάτων) που απορροφάται ταχύτερα μέσω των πνευμονικών κυψελίδων και εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία (αίμα) προκαλώντας αυξημένο ενδοαγγειακό όγκο, αιμαραίωση, αιμόλυση (καταστροφή ερυθροκυττάρων-ελεύθερη κυκλοφορία αιμοσφαιρίνης).

ΠΡΟΛΗΨΗ:

Μην κολυμπάς μόνος/η. Αν είσαι μόνος, φρόντισε να κολυμπάς κοντά σε κόσμο ή στον ναυαγοσώστη.

Παρατήρησε το νερό πριν μπεις. Ακόμα και αν είναι περιοχή που την γνωρίζεις. Κάθε χρόνο, ειδικά οι ανοιχτές θάλασσες αλλάζουν! Μπες σιγά σιγά αφού έχεις χαρτογραφήσει με τα μάτια σου τα νερά. Μετά από αλλαγή καιρού, να έχεις πάντα στο νου σου οτι η θάλασσα μπορεί να αλλάξει μορφολογία.

Μην μπαίνεις με το κεφάλι. Πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί που οδηγούν σε αναπηρία οφείλονται σε βουτιές που γίνονται με το κεφάλι ακόμα και από μικρό ύψος.

Χρησιμοποίησε πλευστικό βοήθημα αν δεν ξέρεις να κολυμπάς. Μην υποτιμάς το νερό. Πήγαινε μέχρι εκεί που νιώθεις ασφαλής. Αν χρειάζεσαι πλευστικό βοήθημα, επέλεξε το κατάλληλο για σένα και χρησιμοποίησέ το. Το κολύμπι στην θάλασσα και στην πισίνα πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία για όλους.

Μάθε τα όριά σου. Μην κολυμπάς εκεί που δεν νιώθεις ασφαλής. Μην κρατάς την αναπνοή σου για παιχνίδι περισσότερο από όσο αντέχεις. Οι βουτιές είναι πάντα διασκεδαστικές. Το παιχνίδι “πρόκλησης”, όμως, για το πόσο μπορώ να κρατήσω την αναπνοή μου, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παράλυση ή θάνατο.

Μην κολυμπάς αφού έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Το αλκοόλ, μειώνει τα αντανακλαστικά σου. Ταυτόχρονα το αλκοόλ, μειώνει πιο γρήγορα την θερμοκρασία στο σώμα αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υποθερμίας.

Μην αφήνεις ποτέ τα παιδιά χωρίς επιτήρηση. Η απόσταση που πρέπει να έχεις από το παιδί σου είναι όσο το απλωμένο σου χέρι.

Μην ξεχνάς οτι η καλύτερη πρόληψη είναι η γνώση μέσα από μια σωστή πάνω στα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα.

Σε περιμένουμε σε ένα από τα επόμενα σεμινάρια πρώτων βοηθειών που διοργανώνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *